Uit de praktijk: Peter

25-04-2021

Uit de praktijk:

Peter was een 'pleaser', een wegcijferaar.

Als klein jongetje had hij noodgedwongen zichzelf aangeleerd niet op te vallen, stil te zijn, niet in opstand te komen.

Zijn 2 jaar jonger broertje was zwaar gehandicapt geboren. Daar ging alle zorg en aandacht naar toe. Vader en moeder deden hun best, maar waren vaak niet in staat er echt voor hem te zijn. Hij moest stil zijn, niet zeuren. Zij konden hem er eigenlijk niet bij hebben, zo voelde hij dat onbewust. Ze waren ook altijd te moe om wat leuks met hem te doen. Als zijn broertje geen aandacht nodig had, moesten zij uitrusten. Soms moest zijn broertje met spoed in het ziekenhuis opgenomen worden. Dan werd hij opgevangen door een tante, waar hij dan moest blijven slapen. Hij miste iedereen dan enorm en maakte zich ongerust over het welzijn van zijn kwetsbare broertje.

Hij werd een stille onopvallende jongeman die niet voor zichzelf op kon komen. Aardig zijn voor anderen stond voor op. Pleasen en wegcijferen. Hij was altijd degene die overwerkte, de klusjes op zich nam die niemand wilde doen.

Al op jonge leeftijd kreeg hij een burn-out, zijn lichaam hield het niet meer vol. Doodmoe. Van de bedrijfsarts moest hij hulp zoeken om te kunnen herstellen.

Peter ging leren om aardig te worden voor zichzelf. Te voelen wat hij wilde en nodig had. Zichzelf erkennen en niet meer wegcijferen voor anderen. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Maar bewust worden van zijn eigen gedrag werd de eerste stap naar verandering. 

Anders leren kijken naar zichzelf en zijn leven.

E-werkboek 'BLIJ WORDEN IN 5 STAPPEN'

E-werkboek 'SCHRIJVEN OVER JE LEVEN'


<Blog zinnige dichtsels en schrijfsels